Krckanje volana

Krckanje volana

Krckanje volana Iz dosadašnjeg iskustva velikog broja korisnika naših usluga primetili smo da je veoma čest problem „krckanje“ volana. To je neprijatan zvuk koji dolazi prilikom okretanja volana i često uplaši vozača, zato što on ima osećaj kao da se nešto lomi.

Simptomi kvara servo letve »

Uzrok ovakvog problema može da bude letva volana, odnosno ležajevi i čaure u samoj letvi volana. Ukoliko je došlo do takvog kvara moguće je izvršiti remont servo letve i rešiti problem.

Takođe, može se desiti da su oštećeni „zubi“, to jest nazubljeni deo same osovine ili razvodnika letve volana. U slučaju takvog kvara sam remont nije isplativ i uglavnom se na našim prostorima ne radi, već se kupuje druga letva.

Prodaja servo letvi »

Pre svakog remonta, naravno, treba proveriti celokupan trap i videti da li je nekom drugom delu na trapu potreban remont ili zamena.

Naročito je potrebno obratiti pažnju na kardan. To je mehanički zglob na šipci volana koja povezuje letvu volana sa samim volanom.

Kardanski zglob je napravljen od niza malih igličastih ležajeva koji su povezani u sklop koji radi prilikom okretanja volana. Kad taj zglob pukne i ispadnu iglice kvar je lako uočljiv, međutim problem nastaje kad je zglob ceo. Nekad se desi da zglob ostane ceo, neoštećen, a da se same iglice unutar zgloba zbog nedostatka maziva zaglavljuju i proizvode zvuk krckanja volana. Zvuk je identičan kao i kod oštećenja letve. Potrebno je skinuti kardanski zglob, lepo ga očistiti od stare masti i prljavštine, podmazati mašću ili uljem i razraditi. Ukoliko su iglice zbog trenja oštećene, mora se zameniti zglob novim.

Oštećenje ovog zgloba može dovesti do problema sa servo sistemom, zato što dosta mehaničara ne pogleda dobro ovaj zglob i odmah pretpostavi da je problem u letvi volana, jer je manifestacija jako slična. Dosta puta se dešava da se na volanu oseti seckanje volana, kao da servo čas radi čas ne radi ili kao da nešto preskače, a uzrok je kardan, a ne letva volana. Naravno, da biste imali potpunu sigurnost u ispravnost vašeg vozila, nekada je potrebno uraditi kompletan servo remont.