Kvar elektronske servo pumpe Peugeot 407

Servo pumpa Peugeot 407

Servo sistem Peugeot 407Dosta poziva u toku meseca dolaze od strane korisnika koji voze Pežo 407, naročito u zimskim mesecima, sa istim problemom na njihovom servo sistemu.

Često se dešava kod ovog modela automobila da servo pumpa krene da izbacuje ulje na poklopac,volan vibrira, često se gubi servo…

Sve ovo može biti prouzrokovano samo jednom najobičnijim i jednostavnim problemom, a to je ulazak vazduha u servo sistem.

Problem nastaje kad je hladno vreme, jer je ulje stisljive prirode, a i gumice se skupljaju na hladnoći, pa se dešava da u nekom delu sistema uđe vazduh. Njega je jako teško izbaciti zbog konstrukcije sistema koja nije baš najsrećnije odrađena.

Kao što vidite na slici, ispred hladnjaka prolazi cev koja ide od servo letve, koja je savijena na dva mesta. Ukoliko se desi da se stvori vazduh u sistemu zbog toga ga je teško izbaciti.

Remont servo letve »

Servo pumpa Peugeot 407Ono što treba uraditi je izvući staro ulje, to jest penu koja se stvorila prilikom ulaska vazduha. Treba podići auto na dizalicu tako da prednji točkovi budu rasterećeni, sipati novo, čisto ulje i motati volan pun levi, pun desni krug bez paljenja motora, ali polako kako ulje ne bi izlazilo. Primetićete kako ulje u boci „diše“ gore-dole, a vi treba da motate volan bez paljenja auta sve dok se ulje u boci ne smiri.

Ovaj proces može ponekad trajati i oko 30 min, tako da treba biti strpljiv. Kad se ulje smiri, upali se auto i dolije se još ulja do maksimuma i onda treba probati volan. Problem bi trebalo da bude rešen. Ukoliko je ovaj problem učestaliji i posle par dana se opet javi, treba remontovati servo pumpu. Kvar nije u elektronici, već u hidrauličnom delu pumpe i treba izmenjati gumice.

Takođe, nezgodna stvar je što je ova pumpa položena i ako samo malo zafali ulja, uđe vazduh i nastaje ovaj problem.

Dakle, ukoliko pravilno ispratite ova uputstva možete rešiti problem za koji bi vam neko uzeo čak 180 evra za remont uz priču kako je pumpa 100% neispravna, a ne mora da znači.

Naravno, postoji mogućnost da pumpa ne valja, ali prvo treba ovo probati, jer se dosta puta desilo da smo problem rešili uz pomoć ovog metoda.