Šta je manžetna i kakva je uloga manžetne u servo sistemu?

Montaža manžetne

ManžetnaManžetna, kako se kod nas majstorski kaže, predstavlja gumenu zaštitu koja se nalazi na samim krajevima letve volana (levom i desnom) i podseća na harmoniku. Iako nije popularna kao servo letva ili servo pumpa, manžetna je sastavni deo servo sistema.

Iako se u hidraulici pojam manžetna koristi za sasvim neku drugu stvar i predstavlja zaptivni element sličan semeringu, ali opet svojstven na svoj način koji nalazi široku primenu u zaptivanju velikih klipova i cilindara, u automobilskoj industriji manžetna nema veze sa tim.

Guma na krajevima letve se navlači preko spona i raznim tipovima vezica vezuje za telo letve volana, kao i za spone. Posto ima izgled harmonike, prilikom motanja volana levo ili desno jedna manžetna se skuplja a druga se razvlači, tako da teško može doći do cepanja.

Remont servo letve »

Manžetna, pre svega, služi da spreči da nečistoće i voda dođu do semeringa i pritom ga oštete .
Voda ne može direktno uništiti semering, ali ona ostaje na osovini koja vremenom zarđa i cepa semeringe, pa dolazi do curenja ulja.

Manžetna, iako nije sastavni deo letve volana, ima jako veliku ulogu u čuvanju i trajnosti letve volana.

Montaža manžetneTakođe, i način montiranja manžetni jako je bitan. Ukoliko prilikom montaže dođe do greške ili se ne stave odgovarajuće vezice, veoma brzo može doći do kvara na letvi.

Najbolje je, svakako, koristiti originalne metalne vezice koje je fabrika propisala za određeni model auta. Ukoliko niste u stanju to da nabavite, mogu se montirati i plastične vezice. One moraju biti široke i jako kvalitetne, kako bi se mogle jako stegnuti i napraviti pritisak na manžetnu da se između nje i tela letve ne bi provukla prljavština ili voda.

Savet za mehaničare: Kad god ste u mogućnosti i kad vidite da ima prostora za to, na telo letve volana navucite parče gume (npr. isečeno parče unutrašnje gume od bicikla), pa preko nje onda manžetnu, a zatim dobro stegnite. Tako ćete biti sigurni da je napravljeno dobro dihtovanje i da voda ne može da uđe.

Remont servo pumpe »