Šta je servo letva?

Servo letva volana

Elementi servo letve volanaKao što se vidi na slici, odgovor na pitanje šta je servo letva nije ni malo jednostavan, a ni kratak.

Servo letva je deo servo sistema u kome se pritisak prenosi iz jedne strane u drugu u zavisnosti od toga u koju stranu okrenete volan.

Vrste servo letvi i proizvođači »

Kada okrenete vaš volan vi, u stvari, okrećete razvodnik servo letve. Prethodno je pri paljenju vozila pokrenuta servo pumpa koja stvara pritisak i preko creva i cevi dovodi ulje pod pritiskom na potisni vod razvodnika servo letve. Kako okrećete volan, okreće se i razvodnik koji na sebi ima niz rupica i zaptivnih elemenata koji služe da usmere pritisak u levu ili desnu komoru.

Prenos ulja se odvija preko cevi za ulje koje se nalaze na letvi. Ukoliko razvodnik ne funkcioniše kako treba, pritisak u servo letvi neće biti dovoljan za pokretanje točkova i volan će biti težak. Kad ulje dođe do osovine, puni prostor između klipa i jednog od semeringa (unutrašnjeg ili spoljašnjeg) i gura osovinu u jednu od strana, dok se ulje koje se nalazi sa druge strane klipa potiskuje i vraća preko razvodnika i povratnog voda u rezervoar od pumpe. Na taj način ulje kruži kroz sistem.

Mehanički deo letve takođe je veoma važan za funkcionisanje letve volana.

Remont servo letve volana »

Razvodnik servo letve na svom kraju ima zube (vreteno) koji su uvijeni i tako konstruisani da ležu na zube osovine servo letve. Zazor između zuba razvodnika i zuba osovine poništava se pomoću španera koji se nalazi na bočnoj strani letve. Ukoliko postoji veliki zazor (prazan prostor) između zuba čuje se lupanje pri prelaženju vozila preko neravnina na putu.

Sa druge strane letve (suvozačeva strana) nalazi se glava u koji se ubacuje spoljni semering. Ona takodje ima u sebi čauru koja služi da osovinu drži u jednom položaju, tako da se ona pomera gore dole (samo u toleranciji) pri opterećenju vozila. Ukoliko se čaura u glavi ošteti takođe može doći do lupanja letve pri prelaženju vozila preko neravnina.

Prodaja servo letvi »

Na krajeve letve volana dolaze kugle i spone, kao i veoma važne manžetne koje sprečavaju vodu i prljavštinu da uđu u hidraulični sistem i oštete semeringe.