Težak volan na vozilu? Šta raditi i kako ustanoviti kvar?

težak volan

težak volanVolan se teško okreće?

Ukoliko u toku vožnje ili pri paljenju vozila osetite da je volan težak ili teži nego obično, trebalo bi stati i proveriti šta nije u redu.

Prva stvar koju treba proveriti je nivo ulja (ukoliko je hidraulični sistem u pitanju). Otvorite posudu za servo ulje, na čijem je čepu ili nacrtan volan ili piše Power Steering Fluid, i proverite nivo ulja u servo sistemu. Ono mora biti u opsegu između minimuma i maksimuma obeleženog na posudi. Ulje mora biti čisto, bistro i bez pene, uglavnom crvene ili zelene boje.

Pogledajte najčešća pitanja i odgovore »

Ukoliko u ulju ima pene verovatno curi negde ulje, pa tu gde curi uvlači se vazduh u sistem i stvara vazdušni čep koji radi kao opruga u sistemu i stvara penu ili servo pumpa pravi problem i treba je remontovati.

Curenje može biti i toliko malo na servo letvi da vi ni ne primećujete da gubite ulje, ali da bude dovoljno za stvaranje pene u sistemu. Ukoliko primetite da je nivo ulja manji od dozvoljenog minimuma dospite ulje i auto što pre odvezite do mehaničara, da se slučajno ne bi desilo da procuri još više, toliko da morate da zovete šlep službu. Ako je nivo ulja u dozvoljenom opsegu, onda je verovatno potreban servo remont, konkretno remont servo pumpe i u tom slučaju možete voziti auto „na mišiće“ do mehaničara, dakle bez serva.